Cutremur

Pe teritoriul județului Timiș s-au manifestat  în număr mare în timp – peste 3500 de cutremure din anul 1766 pina in prezent.

  • Intensităţi maxime până la gradul VIII;
  • Un număr mare de focare care se activează in timp sau devin inactive perioade lungi
  • Prezenta unor fracturi crustale cu potenţial seismic ridicat
  • Surse potenţiale ale seismelor: zona Banloc – Timisoara – Jimbolia şi zona Arad- Masloc- Sînnicolaul Mare
  • Anul cel mai activ seismic – 1991
  • Adâncimea in focar 5-14 km cu localizari in zona de 10 km
Cutremurele ar putea produce avarii, mai ales la clă dirile vechi, dinainte de 1940. Totuşi, în Timişoara există şi imobile vechi de peste 200 de ani cu o structura de rezistenţă grav afectată. Aici sunt 32 de clădiri care nu ar rezista unui cutremur de şase grade pe scara Richter şi ar fi extrem de grav avariate, punând în pericol viaţa proprietarilor. Totuşi, la peste jumatate dintre acestea s-a facut deja o expertiză tehnică pentru a se găsi soluţii de consolidare. Timişoara, în zona ei vestică, incluziv Săcalazul, au un risc ceva mai mic, de şapte grade pe scara Mercalli. În județul Timiş sunt în total 84 de clădiri încadrate în gradul II de risc seismic, 32 la Timişoara, 34 la Lugoj şi 17 la Jimbolia, iar toate sunt imobile cu peste 200 de ani vechime. (PAAR Timiș).

Cutremur sau seism sunt termenii folositi pentru miscarile pamantului, ce constau în vibratii cu originea in zonele subterane ale planetei. Acestea se  propaga sub formă de unde prin intermediul rocilor. Cutremurele pot fi generate de cauze naturale: deplasarea placilor tectonice, eruptii vulcanice, impactul cu meteoriti, sau de actiuni ale omului: mijloace de transport (minicutremure), explozii subterane, edificii care se surpa (mine abandonate de exemplu);

Cutremurele pot genera si alte evenimente negative ce pot afecta comunitatile umane: incendii, explozii, contaminare chimică, contaminare radioactiva.   Cutremurele submarine pot genera valuri uriase ce sunt denumite “tsunami”.

Pentru masurarea cutremurelor se utilizeaza doua scari. Scara Richter masoară intensitatea undelor seismice. Scara Mercalli masoara efectele cutremurelor asupra oamenilor si cladirilor. 

Citește ghidul pentru Pegatirea populatiei in vederea protectiei antiseismice